„Целият закон е направен така, че референдум да няма”, заяви Тошко Йорданов по повод решението на Народното събрание допитването, инициирано от „Шоуто на Слави”, и президентските избори да бъдат разделени.

Това решение стана ясно вчера, като по всяка вероятност референдумът ще се проведе през активните летни месеци, което на практика обрича допитването на провал.

„Тези, които творят законите, променят законите когато нещо не им отърва”, заяви Йорданов. По думите му доводите за промяна на Изборния кодекс непосредствено преди пролетната ваканция на парламента са безумни.

„Виж колко подличко и страхливичко го направиха – комисията заседава след 12:30 ч. вечерта, а на следващия ден веднага влиза в пленарна зала. Предполагам, че ще има някаква реакция, защото това е нагло, дебелооко и страхливо”, допълни Йорданов.

Снимка: Ладислав Цветков

Аз не чух довод за изместване на референдума извън изборите. Те променят само частта, в която става въпрос за допитване, организирано от граждани, защото знаят, че ако въпросите са издигнати от Народното събрание, няма да бъдат срещу тях. Няма депутат, който да направи закон срещу себе си”, каза той.

По думите на Йорданов депутатите нямаше да вземат подобно решение ако не знаеха, че хората са недоволни от системата и искат да я променят.

„Този референдум ще се случи, те нямат право да махат точки. Това е демокрацията – хората решават. Сега наблюдаваме потъпкване на демокрацията”, заяви Йорданов.