Популярното в Съединените щати „манекен предизвикателство", в което се включиха видни звезди и политици като Мишел Обама и Хилъри Клинтън, стигна и до българските училища. Видеоклип с ученици от бургаската Немска гимназия стана хит в социалните мрежи.

„Манекен предизвикателството" се появи за първи път в социалните мрежи в края на миналия месец, на 26 октомври. Група ученици  в град Джаксънвил, щата Флорида разиграва сценка пред входа на училището си, като всеки е застанал неподвижно.

Във видеото на Бургаската немска гимназия учениците са до новата Магазия на Пристанището, автор е Даниел Вавов: „Никой не очакваше от нас такова нещо, събрахме над 400 харесвания и около 3500 гледания на видеото във „Фейсбук”.

Каква е целта? „Да се забавляваш!”, категорична е Стефани Вълчева, която участва в клипа.

В деня на американските избори Хилари Клинтън публикува клип от самолет заедно със съпруга си Бил Клинтън и певеца Джон Бон Джоуви. Видеото беше с послание към избирателите: "Не стойте. Гласувайте днес." Мишел Обама позира с известни баскетболисти. Бионсе, Адел, Никол Шерцингер са само част от знаменитостите, които се включват в „Манекен предизвикателството".

Някои го свързват с „Ледената кофа" от преди две години, когато масово се заливаха с вода. Сега предизвикателството няма социална и благотворителна кауза, а е просто начин за забавление. Кадрите изглеждат като разходка из музей на восъчните фигури.