Код оранжево е в сила засеверната и източната половина от страната, с предупреждения за бурни северни ветрове, с пориви до около 100 км/ч, снежни виелици, поледици, навявания и намалена видимост.

През нощта и утре с усилване на вятъра от север-североизток ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи от сняг, на места значителни. В крайните южни райони и по Черноморието преваляванията ще са все още от дъжд, но до обяд и там ще преминават в сняг. Със силния вятър и снеговалежите в Северна и Източна България и по високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са предимно между минус 7° и минус 2°. Още след обяд валежите ще отслабват, а през нощта срещу събота на места и ще спират.

Над планините ще бъде облачно, с валежи от сняг, на места значителни. Ще духа силен вятър от североизток, по високите и открити части до бурен, предимно южен вятър. По високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания. Температурите ще се понижават, на  височина 1200 метра ще са минус 8° - минус 6°, на 2000 метра - минус 12° - минус 10°.

През почивните дни ще бъде много студено. В събота все още ще е ветровито, с умерен северозападен вятър, в източните райони сутринта - силен, северен, но и там ще се ориентира от северозапад и ще стане умерен. Ще преобладава облачно време, на места, главно в Северна и Източна България, както и в планините, ще превалява слаб сняг. През първата половина от следващата седмица вероятността за валежи е малка, облачността ще е разкъсана. Във вторник и вятърът ще стихне. Сутрешните температури ще са много ниски, в отделни райони около и под минус 20 градуса. Дневните в Южна България бавно ще се повишават, но в Северна ще остават много ниски.