Тетрадките с поп-фолк изпълнители на кориците, които вървят в комплект с дискове с творчеството им, не са добре приети в клас, заяви образователният министър Сергей Игнатов. Министерството не одобрявало визуалното оформление, но можело единствено да научи родителите на морал.

„МОМН следи, но не печата тетрадки и не ги одобрява, защото това не са учебници”, обясни министърът. До ръководствата на училищата обаче било изпратено писмо, в което се препоръчвало да се обясни на родителите, че "училището е сериозна институция и тези певци, певици и текстове, са място за развлечение на друго място".

Той добави, че в училище се преподават основите на човешката цивилизация, в която "има неща, които са от над 50 години и имат стойност".

Министърът засегна и коментираната през последните дни тема за учителските заплати. Игнатов заяви, че в бъдеще, когато влезе в сила новият закон, ще има самооценки и оценка на всяко училище, на директора, на учителите. Така повече пари ще получават всички, които са активни и работят повече с децата.

„Знаем, че има проблеми със системата, когато парите минават през общината и достигат до училищата. Имаме случаи, в които кметове не плащат парите с месеци. В новия закон ще имаме силата и властта на обществения съвет, което ще повиши прозрачността преди всичко”, обеща Игнатов.

Той допълни, че ще има увеличение на стандарта в училище като цяло. С колко точно не коментира. Пред образованието обаче стоели „доста средства”, които се попълвали от по-висок бюджет и от 520 милиона европейски пари.