Тържественото прославление на новия светия - на погребания в криптата на Руската църква в София Богучарски архиепископ Серафим Соболев, се състои днес в София.

На своето заседание на 5 февруари Светият синод на БПЦ-БП, след като изслуша доклада на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за състоялия се на 2 и 3 февруари Архиерейски събор на Руската православна църква, взе решение тържественото прославление на новия светец да е на 26 февруари, когато е денят на неговата кончина. Това ще е и денят, в който занапред ще се празнува паметта на Свети Серафим Софийски Чудотворец.

В 9 ч. днес в катедралата "Св. Александър Невски" започна тържественото прославление на новоканонизирания за светец на Православната църква - светител Серафим Софийски Чудотворец.
След края на съборната Света литургия литийно шествие ще се отправи от храма "Св. Александър Невски" към Руската църква. Там пред гроба на новоканонизирания и вече новопрославен светец ще бъде отслужен кратък молебен.

Богучарският архиепископ Серафим Соболев е един от най-видните духовници на нашето време. Той е бил архиерей на Руската православна църква, но архиерейското му служение почти изцяло преминава в България. Автор е на безценни богословски трудове и проповеди, съставя и акатист на Свети Йоан Рилски Чудотворец, когото нарича "слава и красота на българската църква". На 26 февруари 1950 г. на празника Тържество на православието владиката завършва земния си път. Погребан е в криптата под олтара на църквата "Св. Николай Чудотворец" в София.