Петър Москов не направи реформа, това беше говорене за реформа и лъжа за реформа. Това коментира бившият здравен министър Таня Андреева в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Фактът, че повече от 50% от законодателните и подзаконовите му актове паднаха в съда означава, че няма реформа, защото тя трябва да бъде облечена в някаква законодателна рамка, посочи тя.

Андреева отговори и на обвинението на Москов, че при правителството на БСП и ДПС е имало предложение от фирма за доставка на ваксини, а кабинетът не е направил нищо, както и на думите му, че дарените турски ваксини, които бяха забранени, никога не са били предназначени за деца, а за употреба при евентуална мигрантска вълна.

Лъжите в политическото говорене на политици са се превърнали в норма на поведение. Един министър може да сгреши, но не може да лъже, каза Андреева и на свой ред извади документи. Един от тях е доклад на Москов, в който изисква съгласието на Министерския съвет за доставянето на детски дози от забранената турска ваксина за нуждите на имунизационния календар. Това означава, че ваксините са били предназначени за деца, каза Андреева.

По думите ѝ нейното министерство не било отказало доставки, напротив, били са обявени две обществени поръчки, спрени от следващия министър – Мирослав Ненков.

В петвалентната ваксина има само един компонент, който отговаря на всички стандарти на директива на Европейския съюз. Министър Москов е нарушил закона, внасяйки ваксини, които не може да бъдат използвани, каза още тя.

Снимка: bTV

По въпроса с рокадите в ръководствата на големи болници Андреева коментира, че не бива да има рокади, когато те са продиктувани по политически причини. Когато обаче един министър се е натъкнал на нарушения, заради които прави смяна, трябва да уважим правото на собственика на тези болници да вземе своето решение, добави тя.

Призовавам новият директор на „Пирогов“ да излезе и да изнесе цялата истина за болницата, за да се разбере защо няколко министъра поред или през ред решават да направят кадрови промени, каза Андреева. Тя посочи, че той разполага с цялата документация за провеждането на обществени поръчки, цялата организация и двойните стандарти в различните клиники и лекарите в „Пирогов“.

Вижте целия разговор във видеото: