Пловдивският митрополит Николай се обяви против съжителството без брак и сурогатното майчинство по време на проповедта си след Светата божествена литургия на Голяма Богородица, отслужена в катедралния храм "Свето Успение Богородично".

Негово високопреосвещенство нарече подготвяния Закон за сурогатното майчинство "утроба под наем". Той даде за пример Света Ана, която не е имала рожба до старините си, но не е прибягнала до нищо, освен до Божията помощ и Бог я ощастливил с чедо на старини.

По думите на пловдивския митрополит съжителството без брак пък е имотна сделка и пъклено дело. "То е заплаха за обществото, защото според Библията е грях, а всеки грях води до страдание в ада", заяви митрополит Николай.

Българската църква първоначално обяви сурогатното майчинство за безбожие и богохулство, но няколко дни след това стана ясно, че Светият синод не отрича асистираната репродукция, ако биологичният материал е от двамата съпрузи.

Митрополит Николай пък нашумя с противоречивите си изказвания преди време. През 2007 г. той обяви покойния Папа Йоан Павел II и неговите кардинали за еретици. В края на 2008 г. критикува присъединяването на България към Европейския съюз, заявявайки „За какво ни беше интеграцията в Европа — за да не можем да забраним гей парадите, парадите на разврата в градовете?“.

Митрополитът още тогава се обяви против правната регулация на съвместното съжителство, коментирайки проекта за нов Семеен кодекс така: „Въвежда нова форма на съвместното съжителство – с други думи, блудството и прелюбодеянието се узаконява от българската държава и от закона“.

На следващата година митрополит Николай многократно критикуваше концерта на Мадона в София, подкрепяйки позицията на други свещеници от Българската православна църква. В подкрепа на своето становище той заяви: „Свещен дълг на църквата е да посочи и да предпази верния народ от греха, изкушението и съблазънта. Поведението на въпросната певица е скандално и неморално”.

Когато на 6 септември същата година български граждани се удавиха в Охрид, Негово високопреосвещенство заяви, че трагедията може би е Божие наказание заради масовото падение на нравите, едно от проявленията на които е състоялият се концерт на Мадона.

На 6 септември 2010 г. Пловдивският митрополит Николай остро критикува проведения три месеца по-рано „София прайд” 2010 и с думите: „Задача на Църквата е, освен това, да насърчава тези, които се опълчват срещу злото и застават редом с нея в защита на извечните нравствени християнски ценности”.