„Всички администрации в страната са нетолерантни към хората с увреждания”, заяви Султанка Петрова от „Патриотичния фронт”.

По думите й още през 2006 г. е трябвало да се осигури достъпна архитектурна среда за хората с увреждания, но това така и не се е случило. „Отправих питане към министър Лиляна Павлова защо това не се случило досега. Ние сме единствени в Европа, които нямат достъп за хората с увреждания”, допълни тя.

По повод изказването на служител на социалното министерство, че майките на деца с увреждания били „кухи лейки”, Владислава Цолова смята, че се отделя прекалено много внимание на този случай. „Хора, които са на по-високо ниво се държат по същия начин, това не е единично менине. Този човек говори така на жена си, с децата си, за други родители”, допълва тя.

Според актьора Мариан Бачев е недопустимо да си позволиш такова отношение в работна среда. „Вкъщи бъди какъвто поискаш”, допълва той.

„Получих сигнал от 6000 души в Смолян, на които им е отнета възможността да използват градски транспорт. Могат да използват средствата, отпуснати за хора с увреждания, само за железопътен, а в Смолян такъв няма”, споделя Султанка Петрова. Тя допълва, че единствено получили извинение от министерството.

Друг случай, който тя разказа в ефира на предаването „Тази събота”, е как хора с увреждания печелят конкурс за работа. „1000 души са спечелили този конкурс, но заради това че няма достъп до работните им места, те не могат да отидат на работа. Самите работни места също не са били пригодени за хора с увреждания”, споделя тя.