От външната страна на дневния център за деца с увреждани "Слънчоглед" по нищо не личи, че вътре кипят спортни страсти.

Студенти от националната спортна академия имаха час по адаптирана физическа активност заедно с децата от центъра. Заедно тренираха тенис на маса, боче и кърлинг, всички те – съобразени с малките спортисти.

„Най-важното е да усетят самата емоция от играта. Това е най-важното, да се зарадват. Искаме да предизвикаме щастие, да се зарадват децата, това е основното”, казва студентът от НСА Светослав Тасев. Давид-Йоан Колев допълва, че децата „трябва да могат, да си повярват”.
Едно от нещата, които трябва да усвоят студентите, е да адаптират игрите, така че в тях да могат да участват всички.

„В играта няма бариери и ние не сме различни. Точно в играта преодоляваме различията си. Няма значение дали сме със специфични потребности”, категорична е преподавателят в спортната академия Камелия Константинова.

А децата с увреждания в играта показват, че могат да постигат цели, да успяват и да създават приятели. Според директора на дневния център Искра Влахова, за да имат всички деца достъп до игрите, много неща трябва да се променят, но ако има желание от страна на възрастните, може да се получи – даже и да не е на разположение най-доброто оборудване.

Спортният празник приключи със състезание по кърлинг, в което победители бяха всички.