Благодатният огън пристигна в България с църковна делегация, водена от митрополит Николай. Самолетът кацна на летището в Пловдив. Огънят се пренася в специален метален контейнер, обезопасен срещу пожар, в който са фенерите с пламъка.

Светата литургия ще започне в 23,30 ч. в храм паметника "Александър Невски". В полунощ патриарх Неофит ще излезе от храма, за да обяви "Христос Возкресе".

Двата Благодатни огъня

За първи път на Великден в България пристигнат не един, а два Благодатни огъня. Единият дойде с частен самолет от Йерусалим в Пловдив, а другият ще пристигне от Румъния във Варна.

Около стотина вярващи, водени от митрополит Николай очакват Благодатния огън в Пловдив. За първи път той не пристига с правителствения самолет, а с частен. Причината е, че българският самолет е на техническа профилактика в Швейцария и за това местен бизнесмен помогна на църквата.

Тайнството на Благодатния огън се извършва в параклис, издигнат на мястото, където е погребан Христос. Церемонията започва по обяд, когато йерусалимският патриарх влиза сам в параклиса и се моли, докато се появи пламък в лампата, която държи в ръцете си. После с нея свещеникът запалва 33 свещи, символизиращи възрастта, на която умира Христос.

Смята се, че в първите минути след запалването огънят не излъчва топлина и не изгаря. От Йерусалим Благодатният огън поема към други храмове по целия свят, за да озари със светлината на възкресението всички православни християни. Тази година Огънят пристига в България с частен самолет, благодарение на бизнесмен от Пловдив.

„Ще бъдем в Израел към 7:30 сутринта, вземаме благодатния огън и вечерта се прибираме," обясни Иван Михайлов плана за съботния ден. Михайлов е крупен пловдивски бизнесмен, занимава със строителство и метали и страни от медийни изяви. На въпрос скъпо ли е наемането на самолет до Израел - мистериозният благодетел отговаря: „За тези неща не искам да говоря. Човек, когато прави дарения, не гледа дали е скъпо, или евтино! Би трябвало от сърце да го прави преди всичко,” категоричен е строителният предприемач.

Пловдивският митрополит Николай за поредна година ще донесе Благодатният огън от Йерусалим. Днес на Велика събота Огъня ще бъде пренесен от пловдивското летище до всички епархии в цялата страна.

„Имахме възможността да отправим молитва към възкръсналия Господ и Спасител наш Иисус Христос за благодатно осенение на целия благочестив православен наш народ. Със светлината, нетварната светлина на пасхалния огън, която да осени надлъж и нашир родината ни, да просвети разумът ни, и стопли чувствата ни”, каза митрополит Николай.

Столичният патриаршески храм "Св. Александър Невски" отново ще събере вярващите, които ще могат да запалят свещи от йерусалимския благодатен огън.

Във Варна огънят ще дойде от Румъния. Митрополит Кирил обясни, че ако чакаме благодатния огън от Пловдив, после да мине през София ще закъснее за богослужението във Варна. За това северната ни съседка се оказва най-близката и най-удобна в случая да се вземе благодатния огън.

Слуховете обаче говорят за напрежение между Кирил и Николай и за борба за влияние. Никой от варненската митрополия нито самия Кирил не пожела да застане пред нашата камера и да разкаже от кой граничен пункт ще бъде взет благодатния огън. Знае се само, че лично митрополита на Констанца е поел ангажимента да донесе огъня до границата.

За да вземат огъня до румънската граница ще пътуват група свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия..

За първи път благодатния огън от Йерусалим идва в България през 2005 година. Традицията е поставена от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Тази година обаче варненци ще запалят свещите си с огън от Румъния .Според Дядо Кирил в това няма нищо странно. И друг път се е случвало.

„Огънят се вземаше от Русе и Силистра от Букурещ, от Румъния.За това тази година и ние ще вземем от Румъния Свещения огън, тъй като в България много късно пристига, докато в Румъния много по-рано”, каза митрополит Кирил.

За напрежение в българската църква заради борбата между Кирил и Николай се говори само под сурдинка.Миряните пък очакват благодатния огън тази вечер, но малко се интересуват от къде ще дойде и защо.

Освен варненци свещичките в нощта на възкресението с румънски огън ще запалят още жителите на Добрич и Шумен.

Очакваме вашите снимки от посрещането на Великден в рубриката „Аз репортерът”