Тежка е зимната обстановка в страната. Стотици селища са без ток. Над 500 училища са в принудителна ваканция.

Снегонавявания, причинени от силен вятър, затвориха пътища в Североизточна България.

В Шуменско са непроходими всички общински пътища. Натоварен ден имаха спасителните екипи. От снощи те са се отзовали на около 30 сигнала за закъсали в преспите автомобили, които въпреки многократните предупреждения са предприели пътувания по заснежените пътища. В отсечката Шумен-Разград обстановката е най-тежка.

В почти всички общини от област Шумен и във всички в област Разград е обявена ваканция до сряда включително.

Затворени пътища и села без ток в Добричка област. Близо 40 машини почистват републиканските пътища, но заради силния вятър минути след като са минали, път отново няма. Шофьорите пък недоволстват, че пътните служби не си вършат работата.

От офроуд клуба в Добрич предлагат помощта си на закъсали в преспите хора. От днес до сряда училищата в почти цялата област остават затворени.

Във връзка с бедственото положение в някои региони в страната Главна инспекция по труда напомня, че тези, които не могат да се явят на работа, имат право на обезщетение от работодателя в размер на 50 на сто от брутното възнаграждение, но не по-малко от 75 на сто от минималната заплата.

Ако работникът или служителят е участвал в спасителните работи при бедствие, му се заплаща пълният размер на възнаграждението.

Обстановката в Северозападна България е далеч по-спокойна от вчера и въпреки че в населени места в област Враца продължава да вали, основните пътища са почистени и проходими.

Главните проблеми са с електрозахранването. В много населени места все още няма ток, а в община Бойчиновци от 13 населени места в девет няма ток второ денонощие.

Във Врачанско заради аварирал електропровод, тази сутрин без захранване останаха десетки села. Снежната обстановка затвори училищата в община Бяла Слатина. Под ключ остана и гимназията в мездренското село Зверино.

Близо 7 хиляди са без ток и в област Монтана. Два аварирали през нощта далекопровода прекъснаха електричеството в девет села на община Монтана, а заради скъсани жици толкова са и община Бойчиновци. В село Кобиляк има и прекършени стълбове.

Кметът на общината твърди, че комуникацията му с електроразпределителното дружество е трудна дори и на денонощната ВИП линия.

Заради продължителната липса на ток и очакваните ниски температури в община Бойчиновци следващите два дни са обявени за неучебни. Детските градини са затворени до края на седмицата.

От ЧЕЗ уверяват, че използват целия си наличен ресурс и повечето от проблемите ще бъдат отстранени до края на деня.

Частичното бедствено положения остава в сила в Хасково, Тополовград и Доспат. В Смолян, Девин и Рудозем обстановката постепенно се нормализира.

Движението през граничния пункт Капитан Андреево е възстановено. Нивото на реките Марица, Харманлийска и Съзлийка падна под критичното и няма опасност от наводнения.