Дали стипендиите за ромски ученици дискриминират останалите – тази тема обсъждаха в студиото на „Тази сутрин“ председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, директорът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Априлово Лава Коцева и Кирил Василев, който е родител и член на Обществения съвет към 75 ОУ в софийския кв. „Факултета“.

Преди седмица стана ясно, че по двугодишен проект гимназисти от ромски произход от IX и X клас от цялата страна ще могат да получават по 30 евро месечно, като най-важното условие за кандидатстване е успех над 3,50. За тези стипендии са заделени 1 млн. лв., като 60% от парите идват от международен ромски фонд, обясни вчера министърът на образованието Меглена Кунева.

Снимка: bTV

Учениците ще кандидатстват за стипендията и ще се разчита на тяхното самоопределение за ромския им произход, стана ясно от думите на министъра на образованието.

Припомнете си какво каза тя във видеото:

Никой не каза какъв е този фонд, откъде идват парите, посочи Такева. Аз сама проучих и разбрах, че става въпрос за Международен ромски фонд с централа в Будапеща, който има бюро в България и негов представител е Огнян Исаев. Синдикатът на българските учители иска да разбере каква е ролята на този фонд, да се видим с г-н Исаев и да с директора на Националния център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства Мануела Радева и тези въпроси да се поставят в отрасловия съвет. Г-жа Кунева трябва да каже какъв е този фонд и каква е ролята на г-н Исаев.

Смятаме, че в никакъв случай не трябва да създаваме конфликти или разделение на децата в България, всички те са българчета, каза още Такева.

На въпрос, при положение, че стипендиите ще се отпускат на роми, това не е ли стимулиране на обществото да се самоопределя като такива, Такева отговори: „Ще видим на следващите избори“.

Това няма да се случи, аз не виждам защо е тази разлика, която се появява между българчета, ромчета и т. н. – това са български деца и според мен в основата на тези стипендии е стимулирането им да учат, каза Василев. Има много отпаднали ученици и те трябва да бъдат задържани.

Снимка: bTV

Според Коцева се създава изкуствено разделение. Това е проект на Центъра за образователна интеграция, за тези стипендии се кандидатства. Стотици училища кандидатстват всяка година по проекти на Центъра, посочи тя.

Такева контрира, че разликата е, че не се дават пари на ръка на децата, а кандидатстват училища, в които над 30% от учениците са от малцинства. Не трябва да се дават готови безотчетни пари, посочи тя.

Не мислете, че всички ще тръгнат да подават документи. В училището, в което съм директор, 95% от децата са от ромски произход, но те не се самоопределят като такива, за някои от тях това са джобни пари. Те няма да кандидатстват, даже ще ги е срам да го направят, коментира Коцева.

Вижте какво мислят абитуриенти от Враца за ромските стипендии:

Такиева контрира, че според МОН за миналата година отпадналите ромски ученици са 2800, а 19 800 са от други етноси.

Същевременно майки от Добрич внесоха жалба до Комисията за защита от дискриминация във връзка със стипендиите за ромски ученици. Тя е изпратена и до омбудсмана и всички държавни институции. Вижте във видеото:

Василев повтори, че всички деца са равни и трябва да им се дава равен шанс. Във „Факултета“ не сме виждали тези милиони, за които се говори, това е прах в очите. Борим се с образованието, искаме нашите деца да учат и да бъдат стимулирани по някакъв начин. От къде ще дойдат реални пари за подпомагане мен не ме интересува, важното е да дойдат.

Вижте целия разговор във видеото: