Със засилено полицейско присъствие по пътищата и проверки на шофьорските досиета в реално време от МВР ще се опитат да затегнат контрола по пътищата.

За целта полицаите се оборудват с допълнителна техника, която ще им дава достъп до базите с данни на МВР. До края на годината всеки катаджия ще има собствен таблет. Така в реално време при проверка ще може да се провери дали водачът е с криминално минало, осъждан ли е и за какво, има ли нарушения на пътя и какви.

В опит да спре агресивните шофьори МВР ще извади и повече униформени на улицата.

За Антонио Стефанов, който кара такси, агресията на пътя е всекидневие. „Това е нормално - скарване, псуване, но и побоищата си ги има”, разказва той.

За последно са се опитали да му посягат преди година. „Просто ми отне предимството и стана конфликт. Той се чувства безнаказан - че като кара голямата лъскава кола, и за него няма закони”, посочва Антонио.

Бисер Върбанов, който има книжка от четири години, също твърди, че напоследък обидите и грубостите на пътя са зачестили.

„Дори и да си засякъл някого и да му се извиниш, той реагира остро, като почва да те псува, да тръгне да ти налита на бой, да те засече след това”, отбелязва Бисер.

От полицията признават, че няма как дa справят с агресията сами.

„Ние търсим и подкрепата на обществото, защото без свидетелски показания по един конкретен случай ние няма как да докажем вина на тези хора”, обясни директорът на националната полиция Христо Терзийски.

„Вижда се агресия, в последно време виждаме и доста често водачи, употребили наркотични вещества, които управляват автомобили. И това е една от причините”, поясни началникът на столичния КАТ Тенчо Тенев.

За да се стреснат нарушителите, глобите - и стари, и нови, ще се връчват още при проверката на пътя.

„И следващата промяна - печат на документите на място, за да намалим много от дейността ни по търсенето на нарушителите и намирането им”, коментира началникът на КАТ Бойко Рановски.

От МВР чакат парламентът да гласува и промените, които предвиждат до 3 години затвор за бясно шофиране и двойно по-високи глоби за превишена скорост.

До края на годината всяка патрулка ще има и принтер, на който ще се разпечатват всички неплатени глоби и ще се връчват още на пътя. Тестово в страната стартира и нова информационна система, в която ще се въвеждат данни за катастрофи още на пътя, при оглед на мястото на инцидента.