Административният съд в София не призна първия еднополов брак между българки, сключен в чужбина. Съдът отхвърли жалбата на сънародничките ни с мотива, че такъв брак противоречи на обществения ред у нас.

Преди малко повече от година Лили Бабулкова сключва брак с дългогодишната си приятелка във Великобритания. По закон обаче бракът, сключен в чужбина, трябва да се подпише и у нас. Лили и половинката й подават съответните документи, но получават отказ. И съдят Столичната община.

„Сключихме брак с цел най-вече когато имаме деца, което е нещо, което планираме, да уредим тяхната сигурност”, обяснява тя.

За нея отказът на съда е възможност да се говори по темата. Ще обжалва. Адвокати коментират, че е „много интересно” каква е дефиницията за обществен ред, използвана от съда.

Според кмета на Район „Люлин” Милчо Младенов обаче всякакво друго решение е щяло да бъде „нонсенс”.

В 26 други държави в света такъв тип отношения са абсолютно законни. Само преди месец дори и Австралия призна хомосексуалните бракове.

Снимка: bTV

Повече от половината толерантни спрямо хомосексуалистите държави се намират в Европа, като само през миналата година още 4 държави са узаконили еднополовите бракове ,сред тях – Словения, Финландия и Германия.

Гей браковете обаче остават абсолютно табу за други 11 държави в Европа, като Хърватия, Молдова, Черна гора и България, където бракът по конституция се определя като съюз между мъж и жена.

Снимка: bTV

Междувременно подобен казус се развива и в северната ни съседка. Румънец съди страната си в Люксембург заради отказ да бъде признат статутът на съпруга му американец. Но според генералния адвокат на Европейския съд, Румъния трябва да признае еднополовия брак.

„Отказът на заявлението за пребиване не може в никакъв случай да бъде основан на сексуалната ориентация на съответния човек”, коментира генералният адвокат Мелихор Ваталет. Позицията му обаче няма обвързваща сила за Европейския съд, той само дава препоръки при решението на съдиите.