Забързаният живот, който водят днес работещите хора в големите градове, неминуемо води до стрес. Това, за което обаче малцина си дават сметка е, че преумората и рискът от „прегаряне” се повишават от… липсата на вода в организма.

Според проучване на „Алфа Рисърч” над 2/3 от хората, които не пият достатъчно вода, се чувстват преуморени поне веднъж седмично. Защо се стига до дехидратация – заради липса на време, подценяване на рисковете, липса на достъп (едва 39% от работодателите у нас осигуряват вода на служителите си) и, познахте – вече натрупан стрес.

Според психолозите, менталните усилия, които човек полага за предвиждане и контрол на дадена ситуация, се възприемат от организма като реално случващи се и го поставят в режим на справяне с проблема. Вътрешното напрежение, което изпитваме, се изразява в раздразнителност, агресия, загуба на концентрация, сухота в устата и обезводняване.

„Постоянният стрес често води до адренална умора в надбъбречните жлези, а в резултат на това се нарушава водно-солиевия баланс в тялото и се появява дехидратация. Ето защо хора, които по характер са тревожни или притеснителни, е нужно по-често да приемат вода като начин да понижат нивата на стрес в организма и да реагират адекватно при стресови ситуации”, коментира психологът Кремена Станилова.

Лошото в случая е, че жаждата се появява чак когато сме „пресъхнали” и резултатите от дехидратацията са налице – още повече умора, допълнително намаляване на ефективността, високи нива на раздразнителност, сериозно затруднение в осмислянето на информацията, увеличени нива на стрес и др.

Специалистите са категорични, че единственият изход от този омагьосан кръг е да не се подценява приемът на достатъчно количество вода през работния ден.