Сняг и силен вятър усложниха отново обстановката по пътищата в цялата страна. Затворени за всички автомобили са пътищата в Бургаско, затворена е и третокласната мрежа в Русенско.

Най-много сняг е натрупал обаче в Южна България – в Хасково снежната покривка вече е половин метър, в Разград и Добрич – 45 сантиметра, Монтана и Враца - 43.

В Бургаско тази сутрин ще решават може ли да бъде пусната магистрала „Тракия” от Зимница до морския град. Затворен за движение е и обходният път от Петолъчката.

Обходният маршрут е през Елхово, Средец и Боларово, работи се за отваряне на основния път, обяви тази сутрин министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова

До снощи над 24 хил. домакинства в 78 населени места бяха без ток заради аварии, причинени от ураганния вятър. Затворени за движение за тежкотоварни коли и автомобили са почти всички проходи.

Без ток са 117 населени места, засегнати са близо 23 000 домакинства, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Те са предимно в областите Бургас и Добрич.

Пожарната е реагирала на 100 сигнала, извадила е 62-ма души от коли, закъсали в преспите, обобщи директорът на пожарната гл. комисар Николай Николов.

Армията ще помага и днес за почистване на пътищата. Ще се работи приоритетно за достъп до повредени електропроводи.

В Сливенска област обстановката се нормализира. Вятърът вече не е толкова силен, след като вчера достигна близо 100 км/ч. Петолъчката остава затворена, но шофьори опитват да пробият блокадата. В Лесово има опашка от тирове.

В София цяла нощ се е работило по почистването на основните улици и булеварди. Няма да бъде платено за чистенето на бул. „Цариградско шосе” вчера, защото се плаща за свършена работа, обяви пред bTV столичния кмет Йорданка Фандъкова. 

„Искам да подчертая, че на много места в кварталите не е възможно да влязат снегорини заради автомобилите и също така заради ниските температури има сериозно заледяване“, уточни Фандъкова.

И срядата ще бъде неучебна в София и в още 7 области - Монтана, Перник, Пазарджик, Стара Загора, Русе, Ямбол, Бургас и Девня. От министерството на образованието съобщиха вчера, че ваканцията продължава и в още 178 общини.

11 януари ще бъде учебен само в 87 общини. На някои места ваканцията беше удължена до петък.