Служителите на затворите отново излизат на протест. Този път те ще изразят недоволството си под мотото: "Докога? Закон и беззаконие!".

На 29 декември в 9.30 часа служители на всички затвори в страната ще излизат пред местата, в които работят, като израз на недоволство от неспазването на Закона за Министерството на вътрешните работи по отношение на заетите в местата за лишаване от свобода, лошите условия на труд и неизпълнението на поети ангажименти от правосъдното министерство.

Акцията е последна от предвидените преди провеждането на Национален протест - шествие на 10 януари 2015 г. от 13.00 ч., с начална точка Министерството на правосъдието, през Министерство на финансите, Министерски съвет, до Народното събрание, съобщиха от Синдикат на Служителите в Затворите в България.

Едно от основните искания на протестиращите е изравняването на заплатите им с тези на служителите на МВР. Освен това те искат и да се спазва Закона за МВР, според който трябва да се заплаща нощният труд. Третото искане на служителите е за така наречените специфични условия на труд, които се изплащат в момента само на надзорния състав, които са реално за пряка работа с лишените от свобода.