400 бебета годишно се раждат с увреден слух. Около 40 от тях са с пълна глухота. Шансът да чуват е в поставянето на специален слухов имплант, който се плаща от Здравната каса.

В момента обаче десетки бебета могат да не получават този шанс. Над 30 деца са в списъка за кохлеарна имплантация във ВМА.

Външната част на импланта наподобява нормално слухово апаратче. Тук по-интересната част е имплантът, който се поставя в черепната кост на пациента. Имплантът преобразува звуковите сигнали и ги предава като електрически импулси на слуховия нерв.

Така, напълно глухи хора, могат да бъдат пълноценни отново.

Въпросът е, че децата с пълна глухота трябва да бъдат оперирани до 1-годишна възраст. А някои от децата чакат вече повече от една година.

Абсолютна тишина

11-месечната Мириам е напълно глуха. Откриват проблема преди 1 месец.

„Тя не се обръщаше при силни звуци, не се стряскаше и решихме да проверим дали всичко е наред (...) Нейният мозък е в абсолютна тишина”, разказва майката Елена Тодорова.

Единственият шанс за Мириам да върне слуха си е кохлеарната имплантация. От 10 години тези операции се провеждат и в Клиниката по уши, нос и гърло към Военномедицинска академия. Но днес доцент Цветков не е сигурен дали ще дари това щастие на Елена и дъщеря й Мириам.

Вече 30 деца чакат за операция повече от година, но импланти няма. Въпреки че Здравната каса поема разходите за тях.

„Доставчиците не доставят имплантите на болницата, просто защото болницата не си е изплатила към тях задълженията. И съответно търговецът може би е в правото си да казва: Просто ми платете парите, които здравната каса ви е дала, и тогава ще ви доставя импланти”, обяснява доц. Венцислав Цветков.

Борчове

Фирмите дистрибутори чакат парите си повече от 2 години. Към днешна дата ВМА дължи на единия доставчик над половин милион лева. От 28 импланта са платени само 12.

В разговор и с втората фирма дистрибутор става ясно, че задълженията са били забавяни два пъти в период от 2 и 3 години.

Снимка: bTV

От ВМА казват, че заварили задълженията от предишното ръководство. Бившият шеф на ВМА и настоящ депутат от ГЕРБ ген. Стоян Тонев посочи, че дълговете се натрупвали заради разходите на болницата за медикаменти и медицинска дейност. Председателят на здравната комисия обеща, че задълженията съвсем скоро да бъдат погасени – до 10 март.

Ако Клиниката по уши нос и гърло не прави минимум 15 имплантации годишно, тя ще загуби правото да извършва подобен тип интервенции.