От няколко дни сливенското село Ичера е като разбунен кошер. Поводът - изграждането на първия у нас Обучителен център за деца в риск. Проектът е финансиран с пари от Норвегия.

Ичера е малко балканско село на 20-тина километра от Сливен. Освен 143-мата постоянни жители, хора от Бургас и Сливен също имат къщи и прекарват тук уикендите и лятото.

Когато преди седмица става ясно, че община Сливен е решила в местното изоставено училище да бъде изграден център за деца в риск, те първи се обявяват против. Опасяват се от кражби, грабежи, изнасилвания. Местните хора от Ичера обаче виждат в това шанс за нови работни места и оживяване на селото.

Как хората в Ичера посрещат тази идея стана ясно на общоселско събрание в събота, когато кметският наместник Иванка Кортезова и представители на Община Сливен събраха хората, за да чуят мнението им. След двучасови препирни, двата лагера не стигнаха до съгласие. След събранието споровете продължиха на стълбите пред читалището.

Проектът е по програма на норвежки фонд за близо 2 млн. лв. Строителните дейности започват през пролетта и до края на 2014 г. центърът вече трябва да приеме първите посетители. В него ще бъдат настанени над 50 деца в риск, които ще преминават обучение в рамките на една седмица.

Юристът на Община Сливен също има къща в Ичера и смята, че проектът има само плюсове. „Ще бъде първият в страната, с големи усилия се преборихме. Други общини с по-големи лобита не успяха”, обясни Минко Стефанов.

На 19 октомври ще има второ общоселско събрание, на което хората от Ичера ще кажат своята окончателна дума.