Заложническата драма в "Арена Армеец" приключи и членовете на секционните избирателни комисии вече са на свобода след като тази сутрин бяха предадени и последните изборни протоколи.

Залата се превърна в център на ужасите за всички, които прекараха часове в нея. Повечето от тях обявиха, че не биха влезли в нея отново даже и на концерт на любим изпълнител. В същото време, институциите дадоха различни оценки за това - къде е причината, за да се стигне до този кошмар.

Ужас, стрес, страх: Така описват преживяването всички прекарали часове наред в залата. Последните 300 души напуснаха Арена Армеец едва тази сутрин. До залата в късния следобед вчера стигат 50 легла. Снежана не успява да се добере до нито едно: „Имаше три вида легла. Седалките на „Арена Армеец”, втория вид легло беше чудесен кашон от сандвичите. Който чудесно се слага на земята и можеш да гушнеш изборните книжа”.

А за Светослава Шапарова залата се превръща в Затвор. Затова и създава в социалната мрежа група „6000 затворници в зала Арена Армеец!": „В момента, в който хората започнаха да припадат и като има само един екип на бърза помощ, не знам дали беше екип на бърза помощ видяхме един лекар още един лекар, полицаите почнаха да помагат да се изнасят хора, които са припаднали!”.

Какво можеше да се направи?

Според Цветозар Томов централната избирателна комисия би могла да вземе и друго решение, за да не се стига до кошмара в Арена Армеец: „Изборният кодекс ни задължава като увеличим състава на Софийската избирателна комисия да го увеличим навсякъде другаде в страната и на повечето места това би било нецелесъобразно и това съображение надделя, въпреки това трябваше да изтълкуваме закона и да вземем решение за особено трудните райони, без да увеличаваме навсякъде състава!”

Според Томов са необходими и промени в Изборния кодекс, но за Мая Манолова, която е работила по кодекса като депутат, проблемът е другаде: „На всеки, който е погледнал ситуацията е армеец беше ясно, че е необходимо да се ускори работата по приемането на изборните книжа и че това може да стане с включването на експерти, които да проверяват протоколите, да установяват грешки!”

Равносметката - 117 души потърсили медицинска помощ по време на предстоя си в залата. „Няма тежко състояние заплашващо живота, но странно е да говорим за състояние заплашващо живота свързано с избори това е нелепо - изборите не са война или ръгби мач!”, отбеляза здравният министър д-р Петър Москов.

И без ръгби мач обаче, трима души са били приети в болница.

Драмата продължава

По последна информация от ЦИК, близо 230 общински избирателни комисии са предали протоколите си. ОИК-София не е сред тях, като минути преди 19:00 часа членовете й даже не отговаряха на позвъняванията от ЦИК.

Все пак, комисията е качила данни на сайта си и вероятно тази нощ ще пристигнат нейните представители.

Балотаж ще има в 127 общини и 910 кметства. И бюлетините от него ще трябва да се преброят.

  • Административният съд в София потвърди избора на Йорданка Фандъкова
  • Съдът обяви изборите в Пловдив за законни
  • Съдебната битка за Пловдив продължава
  • В добрички съд броят недействителните бюлетини от вота
  • В няколко града гледат дела за касиране на местния вот
  • Оставки в софийското БСП след местния вот
  • Съдът гледа делото за изборите в Благоевград
  • Битката за местната власт се мести в съда
  • Протестите срещу кмета на Семчиново продължават
  • БСП ще иска касиране на изборите в част от градовете