Германската компания „Телио” и Министерството на правосъдието влязоха в задочен спор заради телефонните връзки в местата за лишаване от свобода и цените, на които се предлага услугата.

През март т.г. омбудсманът Мая Манолова е установила по време на проверка в женския затвор в Сливен, че "цената на една минута към всички фиксирани мрежи в страната е 0.23 лв. срещу 0.05 лв. навън. Цената на минута към всички мобилни мрежи е 0.38 лв. срещу 0.29 лв. навън. Разговорите се заплащат от лишените от свобода, които нямат друг легален вариант за връзка с околния свят (внасянето на мобилни телефони продължава да е разпространена практика – б.р.)

От „Телио” се оплакаха, че изненадващо са получили заявка да спрат дейността си в затвори, общежития и арести у нас и сега ще се сезират всички компетентни институции в Европейския съюз.

В позицията на МП се посочва, че 10-годишният договор с компанията е сключен през 2006 г. без никаква процедура, въпреки наличието на нормативни изисквания за конкуренция и прозрачност при възлагането на услуги с обществени средства. Договорът изтича на 19 септември.

Министерството ще организира нова процедура, чиято цел ще бъде в рамките на пазарно състезание да се постигнат добри условия и ниска цена на услугата. Междувременно законово регламентираното право на лишените от свобода да използват телефонна връзка ще се бъде осигурено чрез обществена телефония.