Шуменецът Огнян Ганчев стана първият човек с присадено сърце, който покори връх Мон Блан. Сега има нова цел - Елбрус, най-високия връх в Европа.

Когато в гърдите на Огнян заживява другото сърце, той вече има нови мечти. В болницата решава, че ще покорява върхове. До целта Монблан стига преди три години с приятели алпинисти, въпреки че дори те му се чудели, как така тръгва.

"То не може да се опише. В равнината нещата стоят лошо, заобиколени от негативизъм лоши неща, а горе е чисто, не може да се опише", казва Огнян Ганчев.

Решава да направи втори опит. През август той иска да премине границата от 5 хиляди метра на най-високия европейски връх - Елбрус. Този път Огнян ще бъде с двамата си синове. На всеки от тях ще са нужни по 3 три хиляди лева. Въпреки че кампанията за събиране на средства е започнала преди месец, засега в сметката няма и лев.

След операцията Огнян вече живее на село. Там гледката е различна от тази от Монблан, но пак е някак си чисто.

Това е моето място, за което отговарям аз и тази линия съм я нарекъл „Шенген”. Тук е моята страна и тук отговарям за дръвчетата, а от другата страна е за жена ми. Тя отговаря за билките и за салатата”, каза шуменецът.

Освен спомена за изкачените върхове, в къщата си Огнян пази и доказателство за друга своя гордост - първо място за осмарски червен пелин.

За желаещите да помогнат на Огнян, ето банковите сметки на дарителската кампания:

Юробанк и Еф Джи България АД
Ибан: BG52 BPBI 7946 1083 7267 01

Огнян Митев Ганчев