След около 2 седмици - от 21 януари, влизат в сила промени, с които държавата започва битка срещу гонките. При първо нарушение участниците в такива нерегламентирани състезания ще се разделят с книжката си за 1 година и ще получат глоба от 3000 лева. При второ нарушение книжката се отнема за 3 години, а глобата е по-тежка - 5000 лева.

Вчера в столицата стана един от тези инциденти, заради които беше приет законовият текст. Верижната катастрофа на Околовръстното все още се разплита. Но по неофициална информация от разследването, няма почти никакво съмнение, че двамата 20-годишни шофьори са участвали в гонка.

Пред камерата на bTV един от тях беше лаконичен: “Не искам да коментирам. Има органи, които ще определят вината. Със 110 км в час съм карал, не повече”

Близките на другия шофьор запазиха мълчание. Невинни жертви на тежкия сблъсък стават жените в трета кола. Състоянието на една от тях продължава да е критично. Тя е в медикаментозна кома в следствие на черепно-мозъчна травма.

Дългоочакваните сурови мерки за участие в гонки влизат в сила на 21 януари. „Една глоба от 3000 лева би стреснала всеки. Не мисля, че някой може да си позволява всеки месец да плаща по 3000 лева. А и не забравяйте - че при първото нарушение отнемаме книжката. Това означава, че няма да може да шофира”, коментира председателят на транспортната комисия Настимир Ананиев.

От КАТ твърдят, че участъкът на Околовръстния път е известен с непрекъснати пътни инциденти. Сигналите за гонки там обаче напоследък са рядкост. По-чести били през лятото.

Все още няма и специално обособена зона за гонки в София. Водят се разговори с БЧК и Столичната община, но конкретно място не е избрано.

„Не можеш да застрашаваш живота на другите участници в движението, за да практикуваш това хоби. Но трябва да има постъпки за такава писта, да бъде направена. Има такава в Бухово, но тя не е направена по всички правила. Ние знаем, че има хора, които ходят в Серес в Гърция , където има такава писта”, коментира Ананиев.

Последната идея е писта за гонки да се изгради в района на летище София.

Основният въпрос след влизане в сила на санкциите обаче е дали ще има доказателства, за да бъдат прилагани.

Снощният инцидент също е сложен казус за доказване, разкриха пред bTV разследващите.