Политическата ситуация в Европа е изключително сложна, натрупано е напрежение между ЕС и Турция, но това не означава, че темата за човешките права и върховенството на закона трябва да се държи на заден план. На това мнение са Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти – България и Емил Дечев от Съюза на съдиите. В студиото на „Лице в лице” тя обясниха защо двете организации излязоха с остри позиции преди лидерската среща във Варна.

Между 140 и 240 турски журналисти продължават да бъдат в затвора, а още много са репресирани – без работа след закриването на медии или без право да изразяват собственото си мнение в редакциите, попаднали в орбитата на властта, стана ясно от думите на Радев.

„Решихме да ги акредитираме, тъй като срещата във Варна е важно събитие и мястото на журналистите е на подобни важни събития. По очевидни причини тези журналисти няма да могат да присъстват на срещата, но това не означава, че този, който ги е пратил в затвора няма да продължи да чува техния глас. Предложихме на всички български и европейски колеги да говорят с техния глас. Предложихме и на европейските лидери да говорят с гласа на задържаните колеги и да поставят много категорично въпроса за спазването на човешките права”, обясни той.

За акцията те събрали 95 имена, които попадат в списъците на 4 независими една от друга организации, които следят масовите арести в южната ни съседка. Получили подкрепа и от много турски емигрантски организации.

„Не сме наивиници, съзнаваме колко трудна в момента е обстановката в Република Турция, колко сложни са отношенията между ЕС и Турция, наясно сме, че са налице много други сериозни проблеми. Все пак изхождаме от нещо много важно – над политиката, над дипломацията има нещо основно и това са чисто човешките проблеми и ценности, които засягат отделните граждани”, заяви Дечев.

По думите му данни на ООН показват, че след опита за преврат над 100 000 души са били арестувани, други 150 000 са останали без работа. Сред репресираните има 3000 съдии и прокурори.

„Повдигането на този въпрос няма да реши с магическа пръчка положението на тези хора. България е член на ЕС и Съвета на Европа, тези две организации имат за основа три неща – изграждането и поддържането на правова държава, демократична държава и уважението на човешките права. Тези неща ако се махнат, Европа ще престане да се отличава от всички останали части на света”, категоричен беше Дечев.

Той припомни, че същите принципи са и в основата на българската Конституция, в която Бойко Борисов се е клел три пъти. Според него ситуацията в момента е „едно предизвикателство, в което си проличава дали един държавник е добър държавник”.