Реформа в сектор „Сигурност” няма да има, след като правителството оттегли текстовете за промени в МВР. Това обяви журналистът Емил Спахийски в предаването „Лице в лице”.

Журналистът е очаквал кабинетът да даде заден за реформата м полицията, тъй като „основен двигател за това управление е любовта на народа”. Освен това предложеното орязване на пенсиите не е реформа, допълни Спахийски.

Според него МВР е най-нереформираната структура на държавата. Журналистът нарече глупост твърдението, че протестът на полицаите е бил метеж. „Какво ще направят, ако вземат властта, един от трима катаджии ще стане министър на здравеопазването”, попита той.

Емил Спахийски смята, че в армията положението е много по-различно и там бюджетът трябва да се увеличава, както и да се мисли в посока армията да изпълнява функциите на жандармерията, когато това се налага.

Икономистът Владимир Каролев също е очаквало отстъпление на правителството относно орязването на привилегиите на полицаите. Той смята, че вътрешният министър Румяна Бъчварова и финансовият Владислав Горанов са направили грешка, като не са обяснили реформата.

Каролев призова полицаите да не бъдат слагани под общ знаменател, защото има и много свестни и работливи полицаи. Проблем според него са „чантаджиите” в МВР. Той уточни, че привилегията 20 заплати при пенсиониране получават и готвачите в стола на вътрешното министерство, защото са работили под пагон.

„За реформи във всички сектори е нужно правителство с топки”, смята Каролев.

Друг икономист – Красен Станчев, също вижда проблем в „чантаджиите” в МВР. По думите му именно те са организирали протестите.

Според Станчев повечето функции на МВР са приватизирани и се извършват от застрахователния бизнес. Така обществото плаща два пъти за една услуга.

Икономистът напомни, че много от полицаите се пенсионират, за да вземат 20 заплати накуп и после обратно се връщат в системата. Да върнат парите щом се връщат, призова Станчев.