Шествие в памет на убития студент в Борисовата градина организираха студенти и негови близки. Навършват се четири години от смъртта на 25-годишния Михаил Стоянов.

На 1 октомври 2008 година той беше намерен мъртъв в една от алеите. Студентът е починал от задушаване след жестой побой, при който му е счупена костта под езика. Близо две години по-късно полицията арестува вероятните убийци - Александър Георгиев и Радослав Кирчев. Михаил бил пребит, защото Георгиев и Кирчев го оприличили на хомосексуалист.

На 19 април тази година Софийският апелативен съд освободи младежите срещу парична гаранция. Вече четири години делото не е стигнало до съда.

По-рано тази седмица Българският хелзинкски комитет и международната правозащитна организация Амнести Интърнешънъл изпратиха писмо до прокурора по случая - Драгомир Янчев от Софийска градска прокуратура, с питане защо след приключване на разследването още на 28 май, досега не е внесен обвинителен акт.

В началото на май пред Съдебната палата граждани и активисти на гей-лесбийската общност организираха лежащ протест срещу бавното правосъдие по случая и с искане сексуалната ориентация да бъде включена сред признаците, които са признати за утежняващо вината обстоятелство.

В 14:00 ч. днес близки и приятели на Михаил се събраха при езерото „Ариана“, за да поднесат цветя на мястото, където е бил убит студентът.

„С превръзката на очите изразяваме съпричастие с всички, които искат това дело да бъде доведено до край, до правосъдие, което да не е с превързани очи”, коментираха присъстващи.

„Засега аз съм при моя син, погребана съм. Когато видя убийците, че са осъдени, тогава мога вече да го пусна да си отиде”, заяви майката на Михаил.