Капацитетът на центровете за мигранти у нас е малко над 5000 и той е запълнен 99%. Това обяви в предаването „Лице в лице” директорът на Агенцията за бежанците Петя Първанова.

Тя е категорична, че не на този етап не се подготвя изграждането на нови центрове за мигранти у нас. Агенцията има възможност да увеличи с до 6000 леглата в съществуващите центрове, има и едно фургонно селище с 400 места, но засега не настаняваме там, защото няма необходимост, уточни Първанова.

Тя отчете, че за изминалата година 14 280 чужденци са поискали закрила в България. От тях 5866 вече не са в страната и техните производства са прекратени. На 490 е предоставен статут, а на 362 хуманитарен статут. 829 производства са спрени. За сравнение миналата година е предоставен статут на 5500 чужденци, подчерта Първанова.

При отказ, чужденците имат право да обжалват и ако съдът потвърди отказа, те биват извеждани от страната. За транспортните разходи и допълнителни средства, които им се отпускат, помага Фонд „Убежище, мигарция и интеграция” на ЕС, подчерта шефът на Агенцията за бежанците.

Бюджетът на агенцията е 8 млн. лв. на година. Очакваме и допълнителни средства от Европейския съюз, напомни Първанова.

На въпроса връща ли ни Европа мигранти, регистрирани у нас, съгласно Дъблинското споразумение тя отчете, че от началото на годината е имало 8000 запитвания, а са върнати 500 души.

Относно информацията за подвеждащите брошури за условията в бежанските центрове в България, които раздават в Гърция на мигрантите, Петя Първанова обясни, че е поискала да се преведат лисковките от арабски и в тях няма подвеждаща информация. Тя е говорила с чужденците, които искаха да започнат гладна стачка, и те се отказали от стачката.

За наредбата, за която се твърди, че задължава общините да осигуряват и издържат чужденците със статут на бежанци, Първанова обяви, че първо става въпрос за доброволен принцип и общините не са длъжни да плащат осигуровките на бежанците.