Една екзотична подправка вирее успешно и на българска земя! Защо я наричат "червено злато" и как можете да получите държавна помощ за отглеждането й? Crocus sativus е научното название на вид есенен минзухар, от който се произвежда шафран.

Българският климат е изключително подходящ, твърди един от специалистите по "червеното злато" д-р Бойка Георгиева.

“Подправката, която се извлича от него и е най-скъпата в света на подправките, да я наречем, са тези червени нишки, които имат характерен вкус, аромат, и оцветяват по характерен начин всичко, в което влязат в контакт”, oбяснява тя.

По думите й от едно растение излизат само три такива нишки, които са средно около 7 милиграма.

Снимка: bTV

В кулинарията шафранът е високо ценен заради златистия цвят, който придава на ястията. 

У нас успешно се отглежда в Добруджа, Пловдивско и Родопите.

Доказано е и лечебното му действие върху бъбреците и черния дроб, препоръчва се срещу диабет и за облекчаване на страничните ефекти от химиотерапия.

„Употребата на шафрана изисква той да бъде накиснат в топла вода. Обикновено вечерта го слагате и на другия ден си правите каквото искате - готвите, правите чай и така нататък”, обяснява Бойка Георгиева. 

Преди да купите шафран, убедете се, че той е истински. При съхранение на сухо място с постоянна температура трайността му може да достигне 4 години. Ако искате да инвестирате в отглеждането на шафран, Програмата за развитие на селските райони предлага подходящи възможности.