Съюзът на издателите в България защити собственика на в.”Сега” Сашо Дончев, който беше замесен в проверка на прокуратурата, след като обяви, че е бил заплашван от главния прокурор заради изданието си.

Дончев коментира пред bTV, че е запознал колегите си с проведения разговор в офиса на бизнесмена и функционер на БСП Георги Гергов и съюзът е поискал среща с президента Румен Радев заради ситуацията. Така и не получили отговор.

В нарочна декларация организацията посочва, че придобилият известност като „ЦУМ гейт” случай е особено тежък, „защото илюстрира обхвата на политическите и институционалните механизми за натиск и тормоз върху собствениците на медии с независима редакционна политика”.

„Компетентните институции и политическите партии в Република България трета седмица запазват зловещо мълчание по същността на най-големия скандал, свързан с натиск върху независима медия – задушаване на свободата на словото”, пишат издателите.

Те отбелязват, че в индекса за свободата на словото 11 години България лети надолу и от 36-та позиция през 2006 г. днес сме 109-ти в света.

„Резултатът на насърчавания от управляващите от всички политически сили клиентелистки модел на посредствената журналистика са очевидни.  Днес сериозните разследвания, коментари и разработки са не правило, а изключение. Порочните практики при провеждането на обществени поръчки и разпределянето на публичен ресурс напомпват присъствието и самочувствието на „медии“, чиято професионална задача е да сеят шок и ужас на всеки кръгъл час, без да ги е грижа дали информацията е достоверна, а отразяването – етично. Днес няма нужда от репортери и коментатори, които разобличават безочливите кражби, нито от карикатуристи, които безмилостно осмиват управленското лицемерие. Няма нужда и от издатели, които отказват да търгуват с медийно влияние”, пишат издателите.