Всичко, което днес се изговори за съдебната система в България около поредния мониторингов доклад, има своето реално измерение в хиляди съдебни дела у нас. Общото между тях е едно – че даже години след първите заседания, правосъдие няма.

Следващите истории илюстрират с конкретни примери критичните думи на Брюксел за съдебната система у нас.

Прави ли държавата прави имотни измами

Съдебната битка на семейство Мутишеви започва преди десетилетия. През 2012 г. съдът в Страсбург отсъжда в тяхна полза. Държавата трябва да им върне над 1000 декара в 24 имота в село Българчево. Така общината избягва санкция от над 120 000 евро, а България - близо милион лева.

До днес обаче земите не са върнати в реални граници, казват наследниците.

„След като ЕС реши, че трябва да ни върнат земите, те взеха да ни връщат, но не същите земи, а други земи, които са на много неудобни места и ги прекръщават на имената, на които са били, всъщност това са други земи”, разказва Джовани Таушанов, наследник на Саид Мутишев.

Затова петимата наследници завеждат ново дело - да получат земите от времето на дядо си. Финалът е след по- малко от месец.

Феодално правосъдие

През 2003-та двама бургаски журналисти са осъдени от образователни инспектори заради разследване, в което разкриват, че над 70 здрави деца са приети в елитни гимназии с фалшиви медицински диагнози. Катя Касабова и Божидар Божков търсят правата си в Страсбург... и печелят делото. А държавата трябва да им плати близо 40 хиляди лева.

„В Бургас правораздаването към този момент е абсолютно същото, каквото беше по времето когато ме осъдиха по това така наречено феодално за мен правораздаване”, коментира Касабова.

Какво ни липсва?

Липса на ефективно разследване – това е най-честата причина, поради която българите търсят правата си в Страсбург, отбелязва адвокат Александър Кашъмов: „По-важното е тук да има власти, които да разбират какво се случва, на които да им светва лампичката и да подобряват закона, да подобряват практиките по прилагането на закона”.

Над 45 са делата, по които съдът в Страсбург констатира липса на ефективно разследване у нас. Европейските магистрати определят явлението като системен за България проблем.