Заместник - главният мюфтия Бирали Мюмюн е бил в списъците на проповедниците, които са получавали пари от нерегистрираната у нас ислямистка организация "Ал-Уакф Ал-Ислями".

Това обявиха от обвинението по делото срещу 13-те имами, което се гледа в Окръжния съд в Пазарджик. Прокуратурата показа списъка по време на днешното заседание. Според обвиненията срещу Бирали Мюмюн е имало критики от други мюсюлмански духовници заради това, че проповядва нетрадиционен ислям. Сигналът за това бил подаден от главния мюфтия.

Мюмюн отрече пред съда: "Съвсем нормално е и в България да има такива движения. Проблемът е тези движения доколко могат да бъдат проблем за хората и доколко могат да застрашават реда".

Демонстративно бръснене беше изпълнено пред сградата на съда в Пазарджик по-рано днес.

Провокацията беше осъществена от дейци на ВМРО. Според тях явяването на имамите с брада в съдебна зала е неуважение към съда.

Активист на ВМРО се раздели с брадата си за броени минути. Акцията премина под зоркия поглед на полицията, обвиняемите обаче не видяха нищо от демонстративното бръснене, тъй като дойдоха по-късно пред съда.

„Предполагам и хората, които са вътре, ако се обръснат, ще се чувстват по-същия начин. Надявам се вече няма да имат такива радикални мисли, като за рязане на глави,” каза Николай, член на ВМРО.

„Този начин на обличане, който те демонстрират, е типичен начин на провокация към нашето общество, защото няма нищо общо с традицията на нашите братя мюсюлмани, които не ходят с бради до коленете,” добави заместник-председателят на партията Ангел Джамбазки.

Днес трябваше да бъде разпитан главният мюфтия Мустафа Хаджи, но той е на посещение в Турция.