С четири специални, огнеупорни фенера ще бъде донесен у нас Благодатният огън от Йерусалим на Велика събота, съобщи Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет, цитиран от БТА.

"През миналата година се счупи единият от фенерите, с който трябваше да пренесем Благодатния огън от Божи гроб, но добре, че имахме в самолета още два резервни фенера, а и полската църковна делегация ни даде още един фенер", припомни случилото се през миналата година в Йерусалим Емил Велинов.

Той каза, че през тази година Благодатният огън ще бъде донесен от българска църковно-държавна делегация, която ще се води от Браницкия епископ Григорий - викарий на патриарх Неофит. 

Българската църковно-държавна делегация ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен.

На Велика събота вече над 2000 години хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Благодатен, или още Свещен огън, е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма "Възкресение Христово", построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Велинов отбеляза, че през тази година са повишени мерките за сигурност в Израел и има изискване към църковните делегации, идващи за Благодатния огън от различните държави, да са по-компактни, с по-малко представители в тях. "Полицията на Израел беше изпратила препоръка към българското посолство там, делегациите да са по-малки, за да са по-лесно охраняеми", поясни Велинов.

Българският посланик в Израел Димитър Михайлов е създал добра организация и за връщането ни в България ще е добре, ако от там излетим най-късно в 17.00 часа, за да може вероятно към 20.00 часа да кацнем на правителствения ВИП на летище "София", разказа Велинов. Той уточни обаче, че не може да се каже отсега какъв ще е точният час на пристигането на Благодатния огън у нас, защото то ще зависи от това кога ще излети самолетът от Израел. 

На летище "София" вече по традиция на Велика събота ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от огъня и да го занесат на вечерното богослужение за Великден. На летището ще има отново и български монаси от Атонския манастир, които първи ще вземат частица от огъня, за да могат по-бързо да отпътуват с него.

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Преди 23.30 часа на Велика събота, фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".