Родопската каба гайда е спасявала човешки живот - преди много години гайдар спасил от разстрел войници с родопска песен.

Става въпрос за четирима души, които напуснали фронта и ги осъдили на смърт. Сред тях бил и бай Михал. Когато му дали възможност за последни думи преди разстрела, той казал: „Аз нищо друго не искам, искам само да ми дадете гайдата за последно да си посвиря. Изсвирил е „Мила ми е Драчка”.

”Свири и пее и всички почнали да викат: Милост, милост! И така спасява и себе си и още трима души, които били осъдени на смърт”, разказва Костадин Илчев, ръководител на „101 Каба гайди".

Родопската каба гайда се прави от козя и ярешка кожа, а дървеният материал трябва да е сух и качествен.

Христо Топчиев е гайдар и майстор на гайди, майстори ги повече от 30 години. Правил е от най-малките до най-големите. Покрай Роженския събор работата му се е удвоила.

Кризата в животновъдството се е отразила и на този занаят, но майсторът е категоричен, че няма да посегне към силиконови материали.

„Още от старите майстори са ни казали – родопската каба гайда трябва да е каквато е била преди хиляда години и до ден днешен ние не сме ги видоизменили", казва майсторът.