Проектозаконът за предучилищното възпитание предвижда да се въведат задължителни тестове за тригодишни деца. Освен това законът задължава родителите да пращат децата си в стандартизирано учебно заведение, преди да са навършили четири години.

Държавата ще криминализира и родителските кооперативи, какъвто е „Ри-ри-ра” алтернатива на детска градина. Създаден е от инициативни майки, които вярват, че тази форма на обучение е най-доброто за техните деца. Наели са просторно помещение с двор в „Лозенец", наели са възпитатели, психолог, избрали са метод на обучение, в който вярват.

В София има около 15 кооператива. За тези майки държавната детска градина не е алтернатива. Смятат, че е недопустим фактът, че групите там понякога са от по над 35 деца с една учителка и една лелка. При тях децата са седем. Практиката в държавните градини малките да прекарват част от времето си пред телевизора напълно противоречи на разбиранията на тези дами за пълноценно развитие на децата им.

Те изглеждат спокойни и щастливи, но дейността на тези майки ще бъде криминализирана от държавата, според новия Закон за предучилищното възпитание. Той предвижда глоба между 3000 и 5000 лева за отглеждане на деца на място, нерегистрирано по стандартите на МОН. Новият регламент предвижда всички българчета, още преди да станат на четири години, да влизат в детска градина.

Новите текстове все пак оставят възможност за родителите да възпитават децата си и по различни от нашите стандарти. Но това вече ще става само в частни детски градини. Те обаче струват поне 800 лева на месец. Предвижда се държавата да започне да субсидира частните градини, но таксата няма да падне значително.

Поредният шок от новия закон за тези майки е намерението на министерството на образованието да въведе задължителен тест на тригодишните деца. Предвижда се той да влезе в сила след четири години. Когато забавачката стане задължителна, четиригодишните, за които няма места, ще бъдат настанени в училища, оборудвани с легла.

За да се узаконят кооперативите, министерството трябва да въведе регламент за подобни организации.

Срещу намеренията на държавата да монополизира възпитанието на децата се подготвят сериозни родителски протести.