Родители и учители се събраха пред Столичната община на протест под надслов „Не на насилието в детските градини и училищата”.

Те се обединиха около 14 искания на неправителствения сектор, сред които мандатност на директорите, по-високи заплати и по-ранно пенсиониране на преподавателите.

Въвеждането на видеонаблюдение е единствената мярка в краткосрочен план, която би показала какво се случва в детските градини, посочи пред камерата на bTV Антонина Кенова, която е част от Инициативния комитет за качествена образователна система.

„Не искаме онлайн наблюдение. При инцидент искаме да може да се върне записът и да стане ясно какво се е случило, подчерта тя.

Демонстрациите започнаха през уикенда в страната, а днес е организиран митинг в София. В събота на улицата излязоха майките и бащите от Бургас, а в неделя – родителите във Варна, Пазарджик и Плевен.

Родителското недоволство ескалира след случая на учителска агресия в детска градина "Брезичка" в Бургас. Скоро след това се появи информация за подобни случаи в Плевен и Враца.