Ако България оттегли кандидатурата на Ирина Бокова за ООН, това би било епохална катастрофа в българската външна политика. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Румен Чолаков, председател на „Милениум клуб”.

По думите му това би показало, че България е държава, която е подвластна на различни синдроми и влияния.

Според него това би било и безпрецедентен случай в 70-годишната история на ООН, където никога не е била изтегляна и заменяна кандидатура.

„Дори имам големи съмнения, че дори има процедура, която би позволила това да се случи, и за резилът за България ще бъде огромен. Не може във Вашингтон ние да бъдем смятани за русофили, а в Москва - за русофоби. Трябва за защитаваме българския ни интерес”, каза Чолаков.

Ирина Бокова е неизбираема поне по три групи причини и изборът на 26 септември ще го покаже още по-ясно, смята обаче писателят Георги Боздуганов.

„Тя е висш дипломатически номенклатурен кадър на Българската комунистическа партия. В нейния екип от 16 души 7 са офицери от „Държавна сигурност”, изтъкна той.

Според одита на ЮНЕСКО Бокова е определена като най-слабия мениджър в системата на ООН, допълни писателят.

Чолаков обаче му опонира, че миналото й преди ЮНЕСКО очевидно няма никакво значение за международното общество. „Можем да продължаваме да въртим стари шлагери, но те нямат никакво отражение върху реалния избор на ООН”, посочи той.

Грешно е да се фиксираме върху 26 септември като показателна дата за това каква е нашата кандидатура, смята Чолаков.

Гласуването на 26 септември няма да покаже кой ще бъде следващият кандидат. Чак на 3 октомври ще бъдат извадени т. нар. цветни картончета, които ще показват истинските намерения на САЩ, Русия, Англия, Китай – на тези сили, които де факто решават какъв изборът. И тогава тепърва започват преговорите, отбеляза той.

По думите му сериозната битка тепърва предстои. Най-важното за България и за премиера Бойко Борисов е да застане зад нюха си и това, което той усеща, че е правилно, да имаме последователност и мъжка позиция по отношение на нашия кандидат, заяви Чолаков.

Според Боздуганов зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева  има големи шансове, защото за нея всички отзиви по света са само положителни, но въпросът е доколко правителството ще прецени, че България има полза от такова назначение.      

Изборът за ООН не се решава от ЕС, а от съвсем различни фактори, каза обаче Чолаков.