Вече са факт новите учебни планове, които разбуниха духовете преди месец. Реформата обаче е одобрена в първоначалния си вариант, който предизвика ожесточени родителски и учителски страсти.

Текстовете, разписани от образователния министър Тодор Танев предвиждат намаляване на задължителните часове по първия чужд език в езиковите гимназии. От четири те стават два седмично. И така в 10, 11, 12 клас часовете по първия и втория език се изравняват.

Падат задължителните часове по история, география, биология, физика и химия в 11 и 12 клас. За сметка на това учениците могат да изберат повече часове по български, математика, чужд език.

Новите учебни планове предвиждат и удължаване на учебната година в първи, четвърти и седми клас. Първокласниците ще учат със седмица повече, четвъртокласниците и седмокласниците - с две.

На практика

Ива Асенова преподава биология от 2 години. Според новите учебни планове, предметът й вече няма да е задължителен в 11 и 12 клас.

„Аз не се притеснявам. Ще има конкуренция”, смята тя.

Учениците също харесват идеята да могат да си избират какво да учат и какво не.

Новите учебни планове срещат одобрението и на директора на 51 СОУ в София Асен Александров: „Броят на часовете, които ще се изучават от учениците за целия курс остава един и същ, просто има преразпределение - и то преразпределение за сметка на интереса на учениците - тоест те ще учат повече от това, което желаят, а не повече от това, което им е наложено”.

Какви проблеми ще има

Синдикатите не одобряват промените. Според тях отпадането на задължителните часове по природни науки може да направи децата по-неграмотни.

Експертите посочват и още подводни камъни - дефицитът на определен вид учители в малките населени места.

„Това че децата ще изберат като задължително избираем предмет или чужд език или информационни технологии, а няма специалисти - неминуемо ще доведе до подмяна на желанията на децата и ще учат това, с което разполага училището”, отбеляза Емилия Мирчева от КТ „Подкрепа”.

Потърсихме за коментар на новите планове и образователното министерство. В рамките на деня не получихме отговор на официалното ни запитване.