Вместо да осигури по-добро обслужване, сливането на спешната помощ в София-град и София-област е довело до още по-голям отлив на медицински специалисти и в резултат пациентите се налага да чакат с часове. Това коментира пред „Фокус” председателят на Асоциацията на работещите в Спешна медицинска помощ д-р Десислава Кателиева.

Именно реформата на спешната помощ беше сред ключовите приоритети на д-р Петър Москов като здравен министър, наред с друго спорно начинание – въвеждането на контрол с пръстов отпечатък при влизане в лечебно заведение.

„Ако си спомняте преди година и половина беше обещано, че след това сливане, Спешната помощ в София и София област ще стане по-своевременна, ще се увеличи броят на екипите, хората няма да чакат толкова дълго време. В действителност подобни тенденции няма. Нито се увеличиха филиалите с обещаните 5 филиала, напротив – екипите намаляха“, коментира тя.

Д-р Кателиева даде конкретен пример – преди година и половина ЦСМП-София обявило 80 свободни лекарски места, а преди няколко месеца те вече били 108. Иначе казано, дефицитът не просто не бил премахнат, а се задълбочил.

„Цитирам пациенти, които твърдят, че като се обадят в Бърза помощ – София им казват, че има над 50 адреса, които чакат, което означава, че ако бъде прието и тяхното повикване при налични 13 – 15 екипа те трябва да чакат с часове“, добави Кателиева. По думите и това по никакъв начин не отговаря на критериите за оказване на спешна медицинска помощ.