Бившият съдия Румяна Ченалова се яви да даде показания в Столичната следствена служба.
Пред журналисти Ченалова заяви, че е била разпитвана за това кой е правил записите по случая "Яневагейт".

Ченалова коментира, че очаква да й бъдат повдигнати обвинения и да бъде посочена от другите участници в записаните разговори - адвокат Момчил Мондешки и бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, като човека, направил записите. 

Засега твърденията на тримата не съвпадат. Владимира Янева избягва коментар. Година след скандала адвокатът обясни, че записите са направени умишлено, за да може Ченалова да ги занесе на бившия правосъден министър Христо Иванов.

Днес Ченалова отново каза, че записите са истински и не ги е правила тя. Бившият съдия добави, че важният въпрос в случая е дали съдържанието на разговорите е вярно, и изрази съмнение, че прокуратурата ще извърши разследване в тази насока.

„Отново политическите фигури ще бъдат спасени, отново главният прокурор ще бъде спасен. Вие видяхте какво направи той сега, поиска да се изясни дали е длъжен да дава отчет на парламента по конкретни дела и това се прави точно по времето, когато се очакваше да падне правителството”, изтъкна тя.