Археологическите разкопки на автомагистрала „Марица” ще приключат през юли, вместо в определения срок от 30 юни. Преди дни ръководителят на екипа проф. Васил Николов помоли министъра на културата Димитър Стоянович за отсрочка заради нови открития на разкопките.

„Опитахме се да направим най-доброто сечение от държавническа гледна точка. От една страна, проф. Васил Николов да завърши разкопките си и да направи необходимите проучвания, а от друга страна, да не спираме строежа на този важен път от България към Турция,” коментира министър Стоянови, цитиран от БГНЕС.

Днес той посети разкопките в местността „Хауза", в непосредствена близост до първа бариера на пропускателния пункт – „Капитан Андреево", където вече трети месец продължава работата на археолозите.
В местността има праисторическо светилище от края на V и началото на VІ век преди Христа. Изровена е сграда в центъра на комплекса, която е била самото светилище, а целият комплекс е ограден с два паралелни рова с диаметър около километър.

Открити са и човешки останки, които най-вероятно са от жертвоприношение. Една от забележителните находки обаче е част от пътя Виа Диагоналис. Край Капитан Андреево е разкопан най-дългият у нас участък от 130 метра.

„Няма как този първостепенен път от Турция към България да бъде спрян. Разкопките ще бъдат още по-активно продължени и ще свършат по-рано от срока, който първоначално очаквахме,” обясни министърът.

Той заяви, че няма вероятност трасето на магистралата да бъде изместено заради разкопките. Действително вариант за преместването на магистралата е обсъждан, каза от своя страна проф. Николов.

„Преценили сме, че има друга възможност, със запазване на друга част на светилището, която още не е проучена и която остава извън магистралата, и след като вече сме разбрали, че обектът е с изключителна важност, тогава могат да се предприемат редовни проучвания и да бъде край магистралата освен участък за туристите. В рамките на юли разкопките ще са приключени,” допълни проф. Николов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!