Ръководството на столичния Центъра за градска мобилност (ЦГМ) депозира оставката си пред кмета Йорданка Фандъкова.

Това става, след като самата Фандъкова настоя за оставки в края на миналата седмица.

Атака срещу новите цени

Заради оставките в Центъра за градска мобилност от Реформаторския блок искат решението да бъде отменено и прегласувано.

„Кметът на София, която преди защитаваше тази цена, загуби доверие в ръководството на ЦГМ, ние като Общински съвет не следва да се доверяваме на икономическата рамка на базата на която беше вдигната тази цена”, заяви Марта Георгиева.

А от групата на БСП сезираха областния управител.

„Ако до седмица той не се произнесе групата на бсп ще внесе доклад с искане да отмени решението, разчитаме и на активните граждани, които подават жалби в административния съд. На първи юни със сигурност няма да се повиши цената тъй като това са процедури. Тези процедури ще забавят цената на влизане на единичния билет”, посочи Калоян Паргов.

За bTV областният управител на София заяви, че няма как да вземе решение по целесъобразността на решението за поскъпването на билета, а само за законосъобразността му. До края на утрешния ден вероятно ще има решение дали да задължи столичния общински съвет да преразгледа новата цена на билета.

Нищо общо със скъпото билетче

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков посочи, че на заседанието на местния парламент този четвъртък ще бъде обявен конкурс за ново ръководство.

Заради конкретната поръчка за навеси на спирки, заради която зам.-кметът по транспорта Любомир Христов подаде оставката, ще бъде назначена отделна конкретна проверка и ако се докаже вина по техническото или законно изпълнение на поръчката, ще се търси персонална отговорност и ще бъдат сезирани всички органи и институции.

Герджиков допълни също, че на мястото на Христов ще има заместник, който обаче ще бъде избран от кмета Йорданка Фандъкова. Тя ще определи и кой да заеме поста за постоянно.

Снимка: БГНЕС

Председателят на СОС заяви също, че няма нищо общо между увеличението на цената на билета и случващото се в ЦГМ, a връзките, които се правят, са с изцяло политически мотиви.

Герджиков каза, че е изискано от ЦГМ да изготви доклад за реалната цена на пътуването и билета.

„Тези оставки са резултат от кризата на доверие в тази ситуация“, обясни Герджиков, като заяви, че по този начин няма да могат да продължат процесите на модернизация и реформи в ЦГМ.

Герджиков припомни, че ГЕРБ са въвели практиката на конкурси при управление на търговските дружества. Всички доклади и финансови отчети са публични и са на страниците на съответните дружества и в Търговския регистър.

Въведена е и практика на регулярни проверки на дружествата, които се извършват от Дирекция „Вътрешен одит“ към Столична община.

Герджиков припомни, че през миналия мандат петима районни кметове и двама директори на големи общински фирми (Софийски имоти и чистота „Искър“) са поели отговорност за констатирани нередности и са подали оставки.

Предисторията

В началото на месеца градоначалникът възложи проверка на обществените поръчки на Центъра, като каза, че „има още какво да се желае по отношение на прозрачността в работата му“. Проверката е на поръчките от 2015 г. досега, „за да сме сигурни, че няма опити за злоупотреби”.

В петък зам.-кметът по транспорта в Столична община – Любомир Христов, депозира оставката си пред кмета и Фандъкова я прие. Причината беше журналистическо разследване, което разкри, че съпругът на депутатка от ГЕРБ Ирена Коцева е спечелил поръчка за 60 спирки в София. Колата на Христов беше заснета пред къщата на Коцева в Самоков.

Поръчката е в областта на транспорта, където отговорен е именно зам.-кметът по транспорта. Възложител е Центърът за градска мобилност, а цената за спирките е 236 730 лв. общински пари.

В разследването експерти сметнаха, че реалната обща цена на спирките е почти два пъти по-ниска от сумата, която Столичната община е договорила.

Същия ден Коцева подаде оставка като народен представител от ГЕРБ.