Нов вид измама се роди покрай забраната за пушене на закрито. Клиенти уж излизат да запалят цигара и повече не се връщат, като така сметката им остава неплатена, оплакват се ресторантьори. В същото време това лято по тротоарите ще има два пъти повече маси.

Проблемите за собствениците на заведения след въвеждането на забраната за тютюнопушене не спират дотук. Живеещите край заведенията хора се оплакват, че когато клиентите излизат на групички пред кафенетата, баровете и ресторантите, те често са твърде шумни. Това от своя страна е довело до сериозен ръст на жалбите в полицията за нарушаване на обществения ред.

Друг проблем е нуждата да се наемат повече външни места за сядане с цел да се запазят клиентите-пушачи – нижда, която собствениците на заведения определят като наем върху наема. Само за последните 3 седмици интересът към тротоарното право се е удвоил, отчитат общините.

В София наемите за маси на открито бяха намалени миналото лято. Сега най-скъпо е в центъра - 27 лева на квадратен метър, а в кварталите сумата пада до 19 лева. Въпреки намалението, се очакват повече приходи.

"Миналата година като приходи имаме милион и 300 хиляди лева в бюджета на общината, защото въпреки намалението от 20% от миналата година имаме увеличено търсене", казва Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите на София.

Само за 3-те седмици от влизането в сила на забраната, ресторантьорите вече отчитат спад в оборотите с над 20 на сто. Най-зле са казината, а едно заведение в столицата вече е фалирало.

"Първо се забелязва драстичен спад в оборотите на заведенията. Второ - хората, които пушат, излизат навън, привличат със себе си непушачи, съответно започват да притесняват живущите наоколо", казва Атанас Димитров, Браншова асоциация на ресторантьорите.

Здравните инспектори са направили над 7000 проверки от началото на месеца, като хванатите и глобени нарушители са десетки. Засега няма шанс спорните моменти в закона да се коригират, въпреки че често излизат сложни за тълкуване казуси.

Според бранша наемането на повече външни места ще задържи оборотите през топлите месеци, но още наесен очакванията са за големи загуби и масови фалити.

Въпреки че недоволството около въведената забрана постепенно започва да затихва, собствениците на заведения не се отказват от опитите си да променят нормативната уредба - тази седмица в Ловеч ще се проведе поредния протест на бранша, при който заведенията в града ще затворят за няколко часа с искането собствениците да имат избор да бъдат за пушачи или за непушачи.