Денят ви започва със стрес, някой колега ви е ядосал, очаквате среща с шефа, притискат ви срокове. Накрая осъзнавате, че едва ли можете да се справите сами - при подобно състояние отивате при психолог, или ако компанията, за която работите е достатъчно напредничава, психологът идва при вас.

Срещаме се с Георги Антонов, който от години води обучения в различни фирми. Разказва, че в чужбина компаниите отдавна са осъзнали нуждата от психолог на работното място. Най-вече, за да се избегне така наречения бърнаут или синдром на професионалното изчерпване.

„Един човек в една фирма, ако разбере, че ръководството прави така, че той се чувства зачетен, че е ценен кадър и му бъде помогнато, той чудеса ще направи след това за тази организация”, смята спецът.

Влизаме в на пръв поглед обикновен офис на рекламна компания. Различното е, че тук всяка седмица е заредено с пресни плодове, а срещата с психолог и тренингите не са потънали в прах стратегии.

„Извън стандартните тимбилдинги, създаваме различни активности. Преди седмица ходихме на пикник, имаме договор със студио за йога, което се намира много близо до офиса, така че всички да са щастливи и да идват заредени на работа”, казва мениджърът Грета Колева.

Консултрантските центрове и сега предлагат различни програми за работа със служителите на дадена компания, но все още сме далеч от момента, в който работодателите ще осъзнават, че това не е лукс, а необходимост.