По данни на Европейския съюз, в държавите от общността годишно се изхвърлят около 90 млн. тона годни за консумация храни. За България това количество е около 400 хиляди тона. От днес част от него ще се дарява на Българска хранителна банка. С продуктите ще се подпомагат хора в нужда.

В Елин Пелин хранителната банка официално започна да функционира. Тя ще приема храни от фирми производители или търговци, които искат да помогнат или по някаква причина смятат, че имат излишък от хранителни продукти.

Марина Бракалова, изп. директор на първата по рода си банка у нас, гарантира, че качеството на съхраняваната храна ще бъде добро. „То ще съответства на качеството, което всички ние сме свикнали да търсим в магазините. Приемаме храна в срок на годност, която не е с нарушена цялост и отговаря на всички хигиенни изисквания”, увери Бракалова.

Тя поясни, че банката предоставя храната безплатно на мрежа от организации. Те от своя страна я разпределят на хора в нужда по различни програми.