Производители и търговци на яйца, агнешко и козунаци са под прицела на Агенцията за безопасност на храните - в разгара на пазаруването инспектори масово проверяват търговската мрежа за опасни стоки.
Следи се основно за произход, срок на годност и условията на съхранение на продуктите. При козунака, например, освен тази информация трябва да бъдат упоменати и всички съставки и алергени.
И тази година нарушения не липсват. От началото на проверките досега са съставени над 20 акта. Заради нерегламентирана продажба са бракувани 24 килограма агнешко. 90 яйца са били с неидентифициран източник и килограм и половина козунак, отново с неясен произход.
Всичко – на етикета
Проверката започва от най-търсения продукт за Великден - агнешкото.
„При инспекцията на месото в момента се гледа дали е свежо, с характерен розов цвят, при натискане. Трябва да има еластичност, което в момента го има, добре охладено е, проверява се температурата...”, обяснява д-р Сашка Въткова от БАБХ.
Нарушение има - информацията на етикета за агнешкото месо не е пълна: „Крайният потребител има правото да знае произхода на месото, къде е заклано, дали е охладено, цялата характеристика на месото - от фермата, до потребителя”.
Изискването е ново. В сила е от началото на месеца и е едно от най-често срещаните нарушения при търговците.
За нарушението е съставен предупредителен протокол. Проверката продължава, като основно се следи произходът на продуктите и дали документите и стоката съответстват. При разминаване се стига дори до възбрана и унищожаване на продуктите.
От Агенцията очакват повече нарушения в разгара на празника.
Зарзаватът поскъпна
Междувременно, зеленчуците поскъпнаха драстично тази пролет. За година цената на зелената салата е скочила с над 140%.
Скок има и в цените на краставиците оранжерийно производство, както и на доматите и репичките.
Според експертите поскъпването не е спекулативно преди празника, а се дължи на по-малкото производство и лошото време.