Агенцията по храните започна извънредни проверки в Бургас в търсене на неизрядни доставчици на храна в детските градини и училищата.
В една от бургаските детски градини продуктите се поръчват ден за ден, за да са пресни.
„Някой път развалени ябълки има вътре в чувала, в касетката картофи по същия начин. Значи ние тук като ги приемем, връщаме", обяснява директорът на ОДЗ "Раковина” Владка Димитрова.
Инспекторите следят под лупа дали всички млечни и месни продукти, хлябът, лютеницата и олиото, с които се готви на децата, са по утвърден държавен стандарт.
„Маргарините не се допускат за храна в детски заведения. Температурата за съхранение на яйца е от +5 до 18 градуса, в случая правилно е съхранението на яйцата, разрешава се само клас А", разяснява д-р Мария Кутлева – глaвен инспектор - БАБХ – Бургас.
Въпреки здравословното меню в училищния стол по-големите деца се изкушават да хапват и допълнително.
Купонът за обяд включва супа, основно ядене и плод.
„За три лева на този етап успяваме да ги храним", коментира Георги Мермеклиев - управител на фирма за училищно хранене.
По-големи компромиси с качеството се правят със закуските, когато цената им падне под 50 стотинки.
„Нашата кайма струва два пъти по-скъпо от външните павилиони. С тези цени, на които ние пазаруваме, не сме конкурентни на павилионите, залепени за училищата", посочи Мермеклиев.
Наредбата за здравословното хранене не обхваща павилионите за закуски извън училищата.