Протест и контрапротест за Банско. Спорната тема е разширяването на ски зоната и промените в плана за управление на Национален парк Пирин.

До 22 декември екоминистерството провежда обществено обсъждане за промените.

Според природозащитниците на обществен дебат трябва да се подложи и промяната в концесията, тъй като тя ще засегне част от парка, която е под изключителна защита. Представители на местната власт и бизнес обаче виждат в забавянето на промените атака срещу туризма у нас и риск за развитието на региона.

Опасенията на еко активистите

Десетки граждани тръгнаха от паметника на Алеко Константинов към Министерския съвет в столицата. Те искат екооценка на промяната в плана на парк „Пирин” и обществено обсъждане на концесионния договор за ски зона „Банско”.

Узаконяване на надстроеното в концесията и увеличаване на площите за ски зоната - това са сред най-големите проблеми в предлаганите промени в договора за Банско, казват природозащитниците.

„Днес, това което се предлага от 99,5 хектара е да стане на 1077 това е над 10 пъти повече”, коментира Катерина Раковска от коалиция „За да остане природа в България”.

Според еколозите разширението излиза даже от контура на териториално-устройствения план, в това число – и в района на връх Църна могила, където има изоставен стар лифт и много стари гори. По-важното в случая е, че според скиори там има риск от лавини.

От екоминистерството заявиха за bTV, че разпространената от Коалицията "За да остане природа в България" карта не е прецизна. Допуснато е наслагване на различни слоеве с различни цветове, което не позволява да се определи нейната достоверност и точност в редица аспекти.

От там уверяват, че промяната в концесията предвижда предпазна клауза, която не допуска изграждането на ски писти и съоръжения под връх Църна могила.

От концесионера „Юлен” не пожелаха да коментират пред bTV.

Кметове затвориха път

Стотици жители на Банско, Симитли, Добринище, Петрич, Сандански и други блокираха тази вечер път Е79 в знак на протест срещу временното отлагане на решението за втори лифт над зимния курорт.

„Надявам се да е една техническа причина, която да се оправи в най-скоро време. Това е най-логичното”, каза пред bTV кметът на Банско Георги Икономов.

„Тук са всички кметове от Пиринска Македония. Правото е с нас, ние се борим за развитието на целия регион”, допълни той и се закани, че протестът може да се пренесе в София.

Ултиматумът им изтича на 22 декември. След това можем да очакваме и затваряне на границата с Гърция.