В 9.30 ч пред Министерството на вътрешните работи започна протест срещу посегателствата над журналисти и в знак на солидарност с Генка Шикерова. Мотото бе „Да се ядосаме днес! Утре може да е късно!”

Организаторите призоваха журналисти от различни медии и граждани да покажем, че няма да търпим натискът над свободата на словото да продължава и да остава без реакция от държавните институции.

Десетки се събраха пред сградата на МВР. Служители на реда не позволиха протестът да се проведе пред самото министерство, а го пратиха на отсрещния тротоар.

Малко след началото на демонстрацията при журналистите дойде пресаташето на МВР Тодор Пройчев и ги покани да излъчат няколко представители, които министър Цветлин Йовчев да приеме в кабинета си. Присъстващи коментираха, че редно бил било министърът да излезе при тях.

Демонстрацията цели и да припомни, че досега не са разкрити извършителите на нито едно посегателство над журналист. "МВР е длъжник на българските граждани. Затова аз съм тук и колегите са тук", коментира шефът на "Новини и актуални предавания" в bTV Венелин Петков.

"Вълнувам се от подкрепата. Хубаво е да видиш нормалност. Трогваща е тази солидарност на колегите дори от конкурентни медии. Дойдох не защото нещо се е случило с мен, а защото проявата е принципно срещу посегателствата срещу журналисти", каза Генка Шикерова.

Неподходящо


Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев отказа да разговаря с протестиращите пред министерството и избра спокойната атмосфера в парламента, за да направи изявление за разследването на покушенията над журналисти.

Йовчев обясни, че се прави всичко възможно, за да се установят виновните за палежа на колата на Генка Шикерова. Събират се свидетелски показания и записи от видеокамерите в района. Засега заподозрени няма, мотивите също не са ясни, но палежът е умишлен. Йовчев обясни, че не слязъл при протестиращите журналисти, защото "не било подходящо".

Солидарност от Пловдив

Междувременно, пловдивските журналисти излязоха с декларация в подкрепа на Генка Шикерова. Около 20 души - главни редактори и журналисти на пловдивски печатни и онлайн издания, се събраха пред сградата на полицията в града, за да кажат, че остро осъждат посегателството над Генка и над всеки от четвъртата власт.

Журналистите заявиха, че не се страхуват да си вършат работата, независимо че получават заплашителни писма, офисите им са палени и разбивани, а колите - ограбвани. Декларацията бе връчена на директора на пловдивската полиция Пламен Узунов, който обеща да възобнови разследванията за нападения над пловдивски журналисти. Случаите и досега са неразкрити.

Подкрепа за Генка Шикерова заявиха от Съюза на журналистите, СЕМ, АБРО и други медии. Главният прокурор вчера свика заседание на всички полицаи и прокурори, участвали в разследванията на подобни палежи. Сотир Цацаров призна, че МВР и прокуратурата само регистрират палежите, без да разкриват извършителите им.