Хиляди работници от цялата страна шестваха в центъра на София с искане за достойни доходи и срещу орязването на права. На фона на недоволството им държавата, синдикатите и капиталът преговаряха за парите в държавната сметка за догодина.

Протестът беше организиран от КНСБ. Протестът започна пред храм-паметника Св. Александър Невски, където пристигнаха автобуси от цялата страна. Оттук протестиращите потеглиха през центъра на София се насочиха към сградата на Министерския съвет, за да изразят недоволството си от разпределението на бюджета за следващата година.

Исканията - достойно заплащане и условия на труд. Шествието премина под надслов "Работеща България иска по-високи заплати". Според КНСБ това може да стане с увеличение на заплатите с по 100 лева и начална заплата от 700 лева за висшистите, които започват работа по специалността си.

Социалният министър Бисер Петков подкрепя повишението, но не по предложения метод: „Аз не мисля, че по такъв начин на калпак трябва да се увеличават заплатите”.

Каква пица ще ядем догодина?

И докато на тристранката в Министерския съвет се обсъждаше предложението на работодателите да отпадне клас прослужено време, протестиращите отвън ги освиркаха.

Снимка: bTV

В бюджета се залагат повече разходи за образование, здравеопазване и социални сфери. Вицепремиерът Валери Симеонов, който ръководи съвета определи тазгодишния бюджет като пица "Калцоне".

За нея се знае, че е затворена. Въпросът е какви изненади всъщност може да се крият вътре. Зесега е ясно, че Калцонето през 2018 г. включва 39 милиарда лева разходи и милиард по-малко приходи. Икономически растеж от почти 4 процента и почти 1,5 на сто инфлация.