Пролетта дойде, а с нея и необходимостта да се освежат улици и градини след продължителната зима. От днес започна кампанията по пролетното почистване на София. Тя е организарана от Столичната община и продължава до 27 април.

Официалното начало беше в Борисовата градина, където по време на цялата акция ще има мобилен пункт за гражданите, желаещи да се включат в инициативата. От пункта те ще могат да се снабдят с ръкавици, чували и други материали за почистване.

Според общината вече 20 фирми са изразили желание и готовност да се включат в кампанията чрез предоставянето на техника за извозване на отпадъците от нерегламентираните сметища.

В рамките на акцията община и граждани се заемат с междублокови пространства, обществени паркинги, паркове, градини, детски и спортни площадки. Местните власти се ангажираха с обещанието да извозват безплатно изнесените от домовете на гражданите едрогабаритни отпадъци - дивани, фотьойли, санитарен фаянс, матраци, съдове за битови отпадъци.

Капманията по почистването на столицата предвижда още рязане или премахване на клони, храсти и дървета, за което обаче гражданите се нуждаят от писмено разрешение от районната администрация, напомнят от общината.

За извозване на вторични суровини - хартия, стъкло, пластмаса гражданите могат да се обърнат предварително към фирма "Унитрейд 2002" ООД на тел. 0885 75 37 94. Списъкът с адресите на пунктовете ще бъде публикуван в интернет-страниците на Столична
община и Столичен инспекторат.

За предаване на излязло от употреба електронно и електрическо оборудване гражданите трябва да се обадят на "Елтехресурс" на тел. 0800 14 100 или 0885 77 00 41, а за района на "Красна поляна" и "Овча купел" - на "Екобултех" на тел. 441 50 56 и 0884 444 048 (за почивните дни).

За предаване на излезли от употреба гуми може да се направи заявка до "Норд авторециклинг" на тел. 806 61 21 или на "Екомедиана-2010" на тел. 0886 799 550.

Междувременно bTV напомня, че тече подготовката за поредното почистване в рамките на кампанията „Да изчистим България за един ден”. А денят е 12 май.

Повече информация за това как можете да се включите в акцията, вижте тук!